۱۳۸۸ اسفند ۲۵, سه‌شنبه

هرمزگان آمدي هرمز را فراموش نكن

هنوز به جزيره نرسيده قلعه وكوههاي زيبايش كاملا پيداست قلعه اي كه ساليان درازشايد بيش از 500سال هنوز برساحل نيلگون خود نمائي ميكنه . قلعه اي كه خشت خشت آن بوسيله همين بوميهاي اهل جزيره روي هم گذاشته شد وشد قلعه . ميراثي گرانبهاي از رشادتها و مقاومتتهاي و....
.مورنه :
سمت شمالي جزيره و كاملا روبه شهر ساحلي بندرعباس كه تنها راه خشكي 5 تا 6 كيلومتره واز راه اسكله به اسكله حدوداٌ 18 كيلومتر .. از قديم دروازه شهر بوده و بقول قديما زير درخت بزرگ لور اسبها و قافله خستگي در ميكردن و آن وقت به راه خود ادامه ميدادن .
كلك پرو:
سمت جنوبي جزيره كه كشتهايي بزرگ سنگهاي كوهها را براي ساخت سازبندرها صيادي و موج شكن ها حمل مي كرده مدت زماني نه چندان دور تضفه خانه آب شُرب مردم جزيره بود كه بوسيله دستگاههاي آب شيريكن آب اهالي جزيره رو تامين مي كردن – البته حدود 15 سال است كه از طريق زير دريا آب بندرعباس با لوله ههاي غظيم به جزيره هدايت مي شود.
محيط زيست – چا ه تلمه – ترمبك :
قسمتي از ساحل بكر جزيره كه در گذشتها مردم جزيره آب آشاميدني خود را از آنجا تامين ميكرده و اكنون ساختمانهاي اداره محيظ زيست جهت حفاظت از ميحط زيست آهوان و محيط زيست موجودات دريائي از قبيل انواع مايها – دلفينها و لاكپشتها و نهنگ ها و .......
معدن گلك – خاك سرخ :
كه در جزيره به وفور پيدا مي شود استخراج وبه كشو رهاي همجوار صادر ميگردد .
گسار :
سنگي زيبا در كنار ساحل كه از قديم مردم جزيره براي صيد ماهي به آنجا مي رفتند و در حال حاضر جايگاه پرنده هاي دريائي است .
كوههاي رنگي : تابلوهاي از رنگ و نقاشي و طراحهايي بكر طبيعي كه چشم هر بينده اي را به خود جلب مي كند و ديدن آن خالي از لطف نيست .
مفنيغ :
مكاني در كناره آب با صخرهاي برزگ و عظيم كه ميتوان زيبايهاي دريايي نيلگون خليج فارس را ديد. انواع حركات و زندگي دلفين ها و لاكپشتها و ماهيهاي زيباي صخره اي .
دره نمك :
چشم اندازي زيبا كه نمكهاي سفيد و درخشان به مانند جويبار از دل كوهها سرازير شده و به دريا مي ريزد .
آهوان :
در محيط خلوت و زماني خنك به هنگام عصر مي توان گله اي از آهوان را ديد كه به دليل آشتي بودن با مردم بومي و مزاحمت ايجاد نكردن به آنان مي توان با فا صله 10 تا15 متري لذت اين حيوان زيبا و خوشرنگ را برد.

۱۳۸۸ اسفند ۲۲, شنبه

ياد كوههاي رنگي هرمز بخير


به سلامتي رينگ آسفالت دور جزيره هرمزم داره تموم مي شه . ديگه بقول بعضي ها مي گن 10 دقيقه اي كه موتور بگازوني رسيدي سرجاي اول دل خييلي ها خوش كه آسفالت شده و ديگه ...... اما بي خبر از اينكه جزيره هرمزي كه ساليانه كلي گردشگر به اينجا مي آمد و نگاهي به خاكها و كوههاي رنگي ميكرد و بقول دوستي كه مي گفت بهشت زمين شناساست توي اين مدت 1تا 2سال همه بوسيله لودر و برديزل كوههاي زيباي سرجاده پودر شدن و رفتن زيرآسفالت. از طرفي درةهاي بلوري نمك كه چشم هر بينده اي رو به خود جلب مي كرد ؛ارتباط خودشوبا دريا قطع كرده و ديگه شده يه مشت كلوخ و خاك . گردشگراز آسفالت آهن و بتون ..... فرار مي كند و پناه مي برد به طبعيت بكر خدادادي نه آسفالت داغ دور جزيره .

جزيره سرخ هرمز

بنام هستي بخش جانان
جزيره سرخ هرمز
همينكه به خاكش پابزاري ، ساحل و صخرها و امواجش كه نظاره كني احساس ميكني رنگ پوست قرمز شده است و رنگ گلك تمام وجودت را فرا گرفته است . از قديم و نديم ميگن هرمز يعني سرخ. وحتها اهل هرمز هم كه براي مدتي جزيره را به قصد سفره چند روزي ترك مي كنند همينكه دوباره به جزيره قدم مي گذارند سرخي و قرمزي آن را با تمام وجود احساس مي كنند و( حتي بعضي ها به رنگ زرد ) احساس دارند كه پوست آنان زرد شده است رنگ قرمز گلك ساليان سال است يعني بيش از يك قرن است كه از كوهها استخراج مي شود و سالهاست كه با كشتيهاي عظيم كه ماهها بارگيري مي شد ( سالهاي قبل از 1357 كه به كشورهاي انگليس - پرتغال - هند - يونان و كشورهاي عربي صادر مي شد ) خاكي كه مردم بومي و حتي استان هرمزگان نوع غذا با خاك قرمز، ماهي مومغ- ماهي كوو - نمك و مقدار كمي پوست نارنج ( كه نمك طبيعي و نمك طبرزد كه در جزيره به و وفور يافت ميشود و نمك هم در گذشته به كشورهاي ديگر صادر ميشده ) خوراكي لذيري به بنام سوراغ درست و بعمل آمده است - البته نه تنها خاك سرخ مصرف خوراكي داشته بلكه ساخت ضد زنگ و در كشورهاي انگليس و پرتغال اين خاك در صد آهن از آن جدا كرده و درصد ديگري براي ساختن وسايل آرايش - و شيشه هاي ضد گلوله استفاده ميشود . اما درحال حاضر هيچگونه استخراج نمي شود و مدت 3 سال است كه هيچگونه فعالتيي نسب به استخراج آن نشده است.خاكهاي رنگي ديگر كه در كوههاي جزيره به وفور يافت مي شود خاكهاي به رنگ مشكي - سفد - زرد - نارنجي - قهوي - سبز ..... و نوعي شن رنگي بنام ( ريغ سورمه ) درسال هاي 1350 شخص بنام جري پلاك كه اهل چكلسلوا كي بود و با هنر نقاشي - و هنرهاي تجسمي آشنائي كامل داشته براي زيبائي بعضي از ساختمانهاي كه ساخته اند از سنگها و رنگها موجود جزيره استفاده نموده است ديواره مدرسه H ( اچ ) و ساختمان و هتلي كه در قديم بنا شده با سنگها و رنگهاي طبيعي جزيره ساخته شده كه هم اكنون جزو آثار ثبت شده ميراث فرهنگي استان هرمزگان .
اما متاسفانه عده اي در سالهاي اخير به جزيره هرمز تشريف آورده و خود را كاشف هرمز دانسته و به قول يچه هاي هرمزي ماركوپلوي هرمز وخود را خلاق و كشف اين رنگها و خاكها دانستند و رنگها را به 70 نوع معرفي نموند كه تنها رنگها بوسيه فعل و انفعالات و شرجي و نور خورشيد و قاطي شدن رنگها با يكديگر رنگ ديگري ايجاد مي كند - و با رنگها كه 40 واندي سال از شناسائي آنان مي گذشت هر كدام به هرنوعي بنام خود در سايت ها و خبرها كاشف و خلاق معرفي نمود - غافل از اينكه شهردار وقت هرمز جناب مهندس علي سلامتي در سال 81 - 82 در ساختمان شهرداري كه در حال حاضر اين ساختمان دانشگاه آزاد جزيره هرمز است ديوارهاي آن را با رنگهاي جزيره يغني خاكها طبيعي آذين نموند كه هنوز صحيح و سالم در كنار ساحل جزيره و كنار پارك ساحل زيبا و خوش رنگ نمايان است.